САЩ наложиха санкции на Организацията за атомна енергия на Иран и нейния

...
САЩ наложиха санкции на Организацията за атомна енергия на Иран и нейния
Коментари Харесай

САЩ удариха със санкции и ядрената организация на Иран

САЩ наложиха наказания на Организацията за атомна сила на Иран и нейния топ представител, разгласи американското Министерство на финансите, само че източници оповестиха, че Вашингтон ще разреши на съветски, китайски и европейски компании да продължат да работят по ирански нуклеарни планове, с цел да попречи на страната да създаде атомно оръжие, съобщи Reuters.
Администрацията на президента Доналд Тръмп ще разреши на неамерикански компании да работят с Организацията за атомна сила на Иран и няма да бъдат обект на наказания, подчертаха източниците, поискали анонимност.
Привилегията е възобновена за 60 дни и тя ще разреши продължение на активността в изследователския реактор за тежка вода " Арак ", АЕЦ " Бушер ", Техеранския проучвателен реактор и други начинания за нуклеарно съдействие.
" Държавният департамент и Министерството на финансите имаха разнообразни отзиви. Финансовото министерство завоюва. Няма апетити за нови наказания, тъй че това е изненада, само че други спорят, че тези изключения са значими, с цел да се предотврати разпространяването на нуклеарни оръжия ", разяснява западен посланик, осведомен с въпроса.
Али Акбар Салехи, шеф на Организацията за атомна сила на  Иран, и самата организация са глобени от  САЩ, пише на уеб страницата на американското финансово министерство.
Американският специфичен представител за Иран Браян Хук се чака да даде конференция и да приказва за изключенията и новите наказания.
През ноември 2019 година Вашингтон приключи периода на изключения от наказания, свързани с иранския нуклеарен обект " Фордо ", откакто Техеран възобнови обогатяването на уран.
Решението да се наложат наказания на Салехи и Организацията за атомна сила на Иран ще засегне нуклеарната стратегия на страната за мирни цели, в това число и закупуването на части за нуклеарните обекти.
Дипломатът сподели, че САЩ вероятно ще удължат изключението за АЕЦ " Бушер ", тъй като засегнатата съветска компания доставя нуклеарно гориво за американски обекти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР